Bouwkundig detailleren voor tekenaar en ontwerper:

Circulair bouwen.

Voor de volgende onderwerpen ga naar:

algemeen;

circulair bouwen, kansen voor slopers en groothandels;



 

Algemeen:

Circulair bouwen kent twee kringlopen: de natuurlijke en de technologische.

Bij de natuurlijke kringloop gebruikt men materialen die 'nagroeibaar' zijn waardoor je ze later weer opnieuw kunt ooogsten;
zoals hout, bamboe, vlas en hennep.

In de technologische kringloop gaat het om materialen zoals bijvoorbeeld staal, beton en aluminium waarvan maar een beperkte hoeveelheid op de aarde aanwezig is.
Binnen de circulaire bouw volgens de natuurlijke kringloop worden deze materialen alleen gebruikt waar het technisch of vanwege wetgeving noodzakelijk is. En als je ze gebruikt dan moet dit zo efficiënt mogelijk gebeuren zodat ze herbruikbaar zijn. Gebruik daarom dan bij het bevestigen van planken bijvoorbeeld schroeven i.p.v. lijm en een spijker zodat bij eventuele vervanging minder kapot wordt gemaakt.

noot!   Er zij echter ook nadelen.
Omdat natuurlijke materialen geen CO² uitstoten, maar juist opslaan zijn ze ook brandbaarder. Hiermee dient terdege rekening mee te worden gehouden.
zie  voor dit probleem als voorbeeld het subonderwerp "Brandveiligheid van het rieten dak" van het onderwerp "Rieten daken" behorende bij het onderdeel "daken - schuin dak".
klik hier om naar boven te gaan



 
Terug naar de tijden van weleer:    vervang recycling door hergebruik zonder functieverlies. Besef echter wel dat hergebruik van een voorwerpen zoals sanitair, etc via tweedehands verkoop in een kringloopwinkel alleen interessant is voor de doe-het-zelver.

Circulair bouwen, kansen voor slopers en groothandels:

(Bouwnieuws | Door ING Economisch Bureau):    bron tekstfragmenten:    Archidat bouwformatie nieuwsbrief 30-06-2017

Bij circulair bouwen staat de herbruikbaarheid van bouwmaterialen centraal.

35% van de Nederlandse afvalstroom bestaat momenteel uit bouwafval. De bouwsector recyclet hiervan 95%. Het gaat daarbij grotendeels om bouwpuin dat wordt verwerkt tot granulaat voor fundering onder wegen. Dit vernietigt echter voor een groot deel de waarde van de bouwmaterialen en daarom wordt ook wel gesproken over downcyclen.
Beter is het om bouwmaterialen of juist zelfs complete gebouwen en/of gebouwdelen op een hoogwaardige manier te hergebruiken. Een kozijn heeft namelijk een veel hogere waarde dan het hout.
Nog circulairder is het als een heel gebouw door renovatie of transformatie een nieuw leven krijgt.
Provincies, gemeenten, Rijkswaterstaat en woningcorporaties kunnen vanuit hun maatschappelijke taak het voortouw nemen bij circulair bouwen. Naar schatting is bijna 30% (€ 25 miljard per jaar) van de bouwproductie gerelateerd aan deze (semi-) overheidsinstellingen.

Voor slopers bestaan er bij circulair bouwen kansen door slim te slopen. Zij kunnen hele bouwdelen uit een slooppand halen door het gebouw te ontmantelen zodat deze hergebruikt kunnen worden.

noot!   Mits we hetzelfde bouwen als we slopen. Een glazen kantoor binnenwand is in een standaard woning niet her te gebruiken.
zie  indien gewenst de "custom-made systeemwanden" van het onderdeel "Wanden - binnenwanden".  )
 


Bouwkundig detailleren voor tekenaar en ontwerper:
dd: 01-10-2024

 

 
klik hier om naar boven te gaan